Chleby

Chleb mieszany z ziołami

3:00

W dzbanie mieszamy wszystkie płynne składniki: mleko, wodę, olej
(1 min./obr.3). Dodajemy cukier, drożdże, część mąki – mieszamy – 15 s./obr. 3. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto 3-5 min./obr. 1 minimalne.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.

Po tym czasie mieszamy krótko 10 sek./obr. 1. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem lub  wyłożonej papierem formy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia w cieple. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra/ dół). Chlebek możemy posmarować rozmąconym jajkiem lub mlekiem
i posypać siemieniem, sezamem…

Pieczemy około 50 min./180 stopni.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:
  • 250g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej
  • szklanka otrębów
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka (u nas migdałowe)
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • łyżeczka soli
  • po łyżce kminku, tymianku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju, oliwy
  • do posypania: siemię lniane, czarnuszka, mak lub sezam