Chleby

Chałka drożdżowa

0:45

Do dzbana z ostrzami Thermomastera włożyć cukry, drożdże, masło i mleko – wymieszać 2,5 min./50°C./obr. 4. Następnie dodajemy jajka i mękę, wyrabiamy 1,5 min./30°C./obr. 3. Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia.

Kruszonka – do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s./obr. 5. Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy, dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy na wałki równej długości z których zaplatamy warkocz.  Chałkę pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie lekko smarujemy ją wodą i rozkładamy kruszonkę. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu studzimy.

Podajemy z masełkiem i dżemem. Smacznego.

 

Przepis pochodzi z bloga http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

chałka:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3,2 %
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 małe jajka
  • 80 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 100 g cukru

kruszonka :

  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mąki