Chałka drożdżowa
Do dzbana z ostrzami Thermomastera włożyć cukry, drożdże, masło i mleko – wymieszać 2,5 min./50°C./obr. 4. Następnie dodajemy jajka i mękę, wyrabiamy 1,5 min./30°C./obr. 3. Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia.
Kruszonka – do dzbana wkładamy zimne masło i resztę składników miksujemy 10 s./obr. 5. Kruszonkę przesypujemy do miski i lekko ugniatamy, odkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na posypanej mąką stolnicy, dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy na wałki równej długości z których zaplatamy warkocz. Chałkę pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie lekko smarujemy ją wodą i rozkładamy kruszonkę. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyjęciu studzimy.
Podajemy z masełkiem i dżemem. Smacznego.
Przepis pochodzi z bloga http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/.