Chleby

Bułeczki na niedzielne późne śniadanko

0:30

W sobotę wieczorem w dzbanie umieść drożdże, mąkę, wodę i cukier. Mieszaj 3 min. / 35 stopni/ o. 4. Pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia.

Do pracujących drożdży dodaj przesianą mąkę, olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól.  Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto 5 min./0. 1.
Pozostaw ciasto na 5 minut, następnie ponownie zagnieć 30 sek./o. 1. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc. Ciasto powinno podwoić objętość.

W niedzielny poranek wyłóż ciasto z lodówki na blat, podziel je na 10 – 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – pozostaw nieduże odstępy między bułeczkami. Przykryj  ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki podrosną posmaruj je mlekiem z roztrzepanym żółtkiem i wybranymi ziarnami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 20-25 minut. Ostudź na kratce.

Podany czas przygotowania dotyczy tylko wstępnego przygotowania ciasta.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

Zaczyn:

  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki wody

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej typu 650
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 75 ml oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • siemię lniane, czarnuszka, sezam albo mak