Bułeczki na niedzielne późne śniadanko
W sobotę wieczorem w dzbanie umieść drożdże, mąkę, wodę i cukier. Mieszaj 3 min. / 35 stopni/ o. 4. Pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia.
Do pracujących drożdży dodaj przesianą mąkę, olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto 5 min./0. 1.
Pozostaw ciasto na 5 minut, następnie ponownie zagnieć 30 sek./o. 1. Tak przygotowane ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc. Ciasto powinno podwoić objętość.
W niedzielny poranek wyłóż ciasto z lodówki na blat, podziel je na 10 – 12 równych części. Z każdej części uformuj bułeczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – pozostaw nieduże odstępy między bułeczkami. Przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki podrosną posmaruj je mlekiem z roztrzepanym żółtkiem i wybranymi ziarnami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 20-25 minut. Ostudź na kratce.
Podany czas przygotowania dotyczy tylko wstępnego przygotowania ciasta.