Chleby

Bułeczki drożdżowe – zdrowe żywienie

1:00

Do dzbana wlej wodę, dodaj drożdże, miód i białą mąkę, nastaw 3 min./35 stopni/o. 2. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 min.

Dodaj mąkę razową, orzechy, rodzynki, wanilię i sól – wyrabiaj ciasto 3 min./ o. 1-2.

Wyłóż ciasto do foremek nasmarowanych tłuszczem – do 2/3 wysokości.

Piecz w temperaturze 180 stopni C/30 min.

Podpatrzone w książce E. Dąbrowskiej Przywracać zdrowie żywieniem.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 2o g drożdży świeżych
  • łyżka miodu
  • 1/4 szklanki białej mąki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • łyżka zmielonych orzechów
  • łyżka rodzynek
  • esencja waniliowa, kilka kropli
  • sól, 2 szczypty
  • olej do foremek