Ciasta, tarty, polewy, kremy

Biszkopt orzechowy – konar

1:30

W dzbanie urządzenia zmiel orzechy – grubo – 30 s./obr.4 (jeśli nie masz pewności, że w orzechach nie ma resztek łupinek – lepiej posiekaj je ręcznie i przy okazji przejrzyj, aby uniknąć niemiłych niespodzianek w cieście). Orzechy przesyp do osobnej miski. Dzbanek dokładnie oczyść i osusz. Włącz piekarnik na 180 stopni.

W czystym, suchym dzbanku zamocuj motylek, umieść białka z jajek, żółtka pozostaw w osobnym naczyniu. Białka ubij na sztywną pianę (5 min. / o. 4). Ustaw 5 min. / o. 3 i dodawaj w trakcie mieszania po jednym żółtku na przemian z 1-2 łyżkami cukru pudru. Zgarnij masę na dno ze ścianek naczynia kopystką. Na koniec dodaj orzechy i proszek do pieczenia – wymieszaj jeszcze
1 min. / o. 3. Wylej ciasto cienką warstwą na przygotowaną wcześniej blachę (duża płaska blacha z piekarnika, albo inna duża z niskim brzegiem wyłożona papierem do pieczenia, albo wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą). Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni. Piecz ok. 15 min. pilnując by się nie spiekło. Jeszcze ciepły placek delikatnie zroluj razem z papierem do pieczenia i pozwól mu przestygnąć. Letnie ciasto rozwiń ostrożnie, posmaruj połową przygotowanego wcześniej kremu i zwiń roladę – ciasto może pękać ale nie powinno się kruszyć. Możesz ułożyć roladę od razu na talerzu, na którym zamierzasz ją podać. Pozostałym kremem posmaruj roladę z wierzchu i po bokach, widelcem lub nożem zrób na kremie żłobienia imitujące korę drzewa. Możesz ozdobić ciasto wg własnej inwencji.

KREM BUDYNIOWY

Z mleka odlej do garnuszka 250 ml i rozmieszaj w nim dokładnie cukier, cukier waniliowy, mąki, kakao.

Resztę mleka zagotuj 3 min./ 90 st./o.2. Nastaw 5 min./90 st./o.2

Do gotującego się mleka dolewaj mieszaninę z garnuszka. Zwiększ obroty do 4. Gotuj jeszcze przynajmniej 1 min. intensywnie mieszając. Przełóż budyń do innego naczynia. Pozostaw do ostygnięcia do temp. pokojowej. Możesz oczywiście ugotować budyń tradycyjnie w garnku.

W czystym i wysuszonym dzbanie urządzenia zamontuj mieszadło i rozetrzyj na puch kostkę masła pokrojonego na kawałki (masło wyjmij wcześniej
z lodówki, by było miękkie). Obr. 4, przejrzysta pokrywa – obserwuj mieszanie
i w razie potrzeby zbieraj masę maślaną ze ścianek, za pomocą kopystki. Do utartego masła dodawaj masę budyniową intensywnie mieszając o.4-5,
a w razie potrzeby TURBO na kilka sekund.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:

Składniki na ciasto

  • 200 g orzechów włoskich łuskanych
  • 4 jajka
  • 90 g cukru pudru
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 200g masła 82% oraz
    Masa budyniowa
    :
  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej (można zastąpić 2 żółtkami)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia
  • kakao 1 łyżka