Zupy

Barszcz czerwony czysty

0:40

Obrane i pokrojone w kawałki warzywa oraz czosnek rozdrabniamy 20 sek./obr. 5. Dodajemy boczek, przyprawy (oprócz majeranku), grzyby, wodę i gotujemy 20 min./obr. 1-2/100°C. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy majeranek i sok z cytryny (przez otwór w pokrywie). Studzimy lekko i przecedzamy przez gęste sito. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebował:
Składniki:

• 500 g buraków czerwonych
• 50 g marchwi
• 50 g pietruszki
• 50 g selera
• 30 g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 2 suszone grzyby
• 50 g wędzonego boczku
• 1,5 l wody
• liść laurowy
• 3 ziarnka ziela angielskiego
• 1/2 łyżeczki mielonego kminku
• 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
• łyżka majeranku
• łyżeczka soli
• łyżeczka cukru
• sok z całej cytryny