Dania główne

Bakłażan w pomidorach

0:45

Do dzbana urządzenia włóż pokrojoną na części cebulę i czosnek. Siekaj 15 sek./obr. 5. Dolej oliwy i podduś 3 min./120 stopni/obr. 1.

Dodaj pokrojone pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawy: cukier, rozmaryn, paprykę, kolendrę, sól i pieprz (dodałam jeszcze suszony lubczyk i łyżeczkę harrisy, bo mi została końcówka w opakowaniu). Gotuj 30 min./100 stopni/obr.1. W wersji “szybkiej” możesz zamiast świeżych pomidorów użyć krojonych pomidorów z puszki z zalewą – wtedy wystarczy 10 min. gotowania.

Na pokrywę zamiast miarki daj koszyczek.

W tym czasie bakłażana pokrój w grubą kostkę i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.

Załóż miarkę na pokrywę i zmiksuj składniki sosu 1 min./ o. 4. Przestudź i jeśli sos nie jest dość gładki zmiksuj 15 sek./o. 10.

Dodaj oliwki pokrojone na pół lub w plasterki i grillowane kawałki bakłażana. Gotuj 5 min/100 stopni/obr. 1 minimalne.

Pozostaw potrawę na ok. 10 minut w naczyniu, aby smaki się “przegryzły”.

Podawaj z ryżem, kaszą jaglaną, pieczywem. Można serwować na ciepło i na zimno, najlepiej w towarzystwie ulubionej sałaty – surówki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 600 g pomidorów (najlepiej lima)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • 30 g czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki w proszku (może być też zwykła słodka papryka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g oliwy
  • sól, pieprz