Dania główne

Kotleciki rybne (z dorsza)

0:30

Zetrzyj marchewkę na tarczy z oczkami, przełóż do osobnej miski. W dzbanie zamocuj nóż
i posiekaj cebulę, listki pietruszki i czosnek 10 sek./o. 5. Dodaj filety i siekaj 15 sek. /o. 7. Zgarnij na dno kopystką, dodaj utartą marchewkę, jajka, dobrze odciśniętą – wcześniej namoczoną bułkę, przyprawy, tartą bułkę (2-3 łyżki) i mieszaj 30 sek./ o. 4. W razie potrzeby dodaj tartej bułki i przedłuż mieszanie. Z masy formuj kotleciki, obtaczaj w tartej bułce i smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawaj z ziemniakami z wody i ulubioną surówką, np. z kiszonej kapusty.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2 filety z dorsza bez skóry – ok 600 g
  • 2 marchewki – 200 g
  • 1 średnia cebula
  • czerstwa bułka kajzerka, namoczona a następnie dobrze odciśnięta
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • sól, łyżeczka
  • pieprz, 1/2 łyżeczki
  • duży pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta 2 kopiate łyżki + do obtaczania