Bakłażan w pomidorach
Do dzbana urządzenia włóż pokrojoną na części cebulę i czosnek. Siekaj 15 sek./obr. 5. Dolej oliwy i podduś 3 min./120 stopni/obr. 1.
Dodaj pokrojone pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, przyprawy: cukier, rozmaryn, paprykę, kolendrę, sól i pieprz (dodałam jeszcze suszony lubczyk i łyżeczkę harrisy, bo mi została końcówka w opakowaniu). Gotuj 30 min./100 stopni/obr.1. W wersji “szybkiej” możesz zamiast świeżych pomidorów użyć krojonych pomidorów z puszki z zalewą – wtedy wystarczy 10 min. gotowania.
Na pokrywę zamiast miarki daj koszyczek.
W tym czasie bakłażana pokrój w grubą kostkę i grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku.
Załóż miarkę na pokrywę i zmiksuj składniki sosu 1 min./ o. 4. Przestudź i jeśli sos nie jest dość gładki zmiksuj 15 sek./o. 10.
Dodaj oliwki pokrojone na pół lub w plasterki i grillowane kawałki bakłażana. Gotuj 5 min/100 stopni/obr. 1 minimalne.
Pozostaw potrawę na ok. 10 minut w naczyniu, aby smaki się “przegryzły”.
Podawaj z ryżem, kaszą jaglaną, pieczywem. Można serwować na ciepło i na zimno, najlepiej w towarzystwie ulubionej sałaty – surówki.