Zupy
Słodko-ostra zupa krem z batata
0:35
Bataty, marchew, pietruszkę, seler obierz, opłucz, zetrzyj na przystawce – tarcza „oczka”, przełóż do miski.
Imbir i czosnek obierz, a z umytej papryczki usuń nasiona – posiekaj w dzbanie razem z oczyszczonym kawałkiem pora – 10 sek/o. 5.
Dodaj oliwę, kardamon i kolendrę w proszku, i podsmaż 2 min. /120 stopni/ o. 2.
Dodaj utarte warzywa, zalej wodą (750 ml) i gotuj 20 min./120 stopni/o. 1.
Dodaj łyżeczkę soli, pieprz mielony. Ostudź, aby móc zmiksować. Miksuj na gładko 3 min./o. 8, dolej mleczko, sok z limonki, i tyle przegotowanej gorącej wody aby uzyskać pożądaną konsystencję (u mnie 0,5 l), dopraw do smaku, wymieszaj 10 sek./o. 4
i ewentualnie podgrzej.
Przed podaniem posyp siekaną zieleniną.