Zupy

Zupa z dyni na mleku z makaronem

0:35

W zależności od tego, czy chcemy uzyskać zupę w typie krem, czy raczej taką
z pływającymi cząstkami warzyw używamy albo dzbana z nożem albo przystawki do tarcia warzyw. W pierwszym przypadku po prostu umieść w dzbanie warzywa (w wersji na słono – można dodać kawałek pora lub cebulkę), połowę wody i zmiksuj 1 min./obr. 5, przy użyciu regulatora obrotów zwiększ do 9 lub użyj funkcji turbo na kilka sekund. Dodaj sól, resztę wody i gotuj 15 min. / 100stopni/obr. 2. Dodaj mleko i ewentualnie pozostałe przyprawy wg uznania. Lekko przestudź zupę, aby uruchomić miksowanie.  Dodaj ugotowany osobno makaron i w razie potrzeby podgrzej.

W wersji zupy z cząstkami warzyw – zetrzyj warzywa z pomocą przystawki – tarcza z oczkami. Zastąp przystawkę mieszadłem, dodaj wodę, przyprawy
i gotuj 20 min./ 100 stopni/ o. 2. Dodaj mleko i zagotuj jeszcze razem 2-3 min./100 stopni/o. 2.  Dodaj ugotowany makaron. W wersji “na słono” – posyp na talerzu obficie natką pietruszki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500g dyni
  • 150g korzenia pietruszki
  • 100g korzenia selera
  • 1 l wody
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • sól, płaska łyżeczka
  • ewentualnie pieprz, imbir mielony, czosnek mielony, gałka muszkatołowa – do wersji “na słono”
    lub cukier, rodzynki, wiórki kokosowe w wersji “na słodko”
  • 200g osobno ugotowanego makaronu np. typu “lane kluski”

Makaron można oczywiście zastąpić własnoręcznie przygotowanymi lanymi kluskami, zacierkami, albo ryżem …