Zupa z dyni na mleku z makaronem
W zależności od tego, czy chcemy uzyskać zupę w typie krem, czy raczej taką
z pływającymi cząstkami warzyw używamy albo dzbana z nożem albo przystawki do tarcia warzyw. W pierwszym przypadku po prostu umieść w dzbanie warzywa (w wersji na słono – można dodać kawałek pora lub cebulkę), połowę wody i zmiksuj 1 min./obr. 5, przy użyciu regulatora obrotów zwiększ do 9 lub użyj funkcji turbo na kilka sekund. Dodaj sól, resztę wody i gotuj 15 min. / 100stopni/obr. 2. Dodaj mleko i ewentualnie pozostałe przyprawy wg uznania. Lekko przestudź zupę, aby uruchomić miksowanie. Dodaj ugotowany osobno makaron i w razie potrzeby podgrzej.
W wersji zupy z cząstkami warzyw – zetrzyj warzywa z pomocą przystawki – tarcza z oczkami. Zastąp przystawkę mieszadłem, dodaj wodę, przyprawy
i gotuj 20 min./ 100 stopni/ o. 2. Dodaj mleko i zagotuj jeszcze razem 2-3 min./100 stopni/o. 2. Dodaj ugotowany makaron. W wersji “na słono” – posyp na talerzu obficie natką pietruszki.