Zupy
Zupa ogórkowa z nutą soczewicy
0:35
Posiekaj ogórki kiszone obr. 4/30sek. – przełóż na talerzyk.
W dzbanie posiekaj cebulę i czosnek obr. 4 / 30 sek.
Dodaj olej i podduś 2 min. / 120 stopni C/o. 2.
Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler.
Posiekaj 1 min./o. 4. Dolej około 1 litra wody, dodaj soczewicę listek laurowy, pieprz ziołowy, trochę soli (uwaga! ponieważ ogórki i woda ogórkowa mogą być słone ostatecznie dopraw solą przed podaniem), kozieradkę, kminek, kurkumę i gotuj 12 min./100stopni/ o. 2.
Dodaj posiekane wcześniej odłożone ogórki, wodę spod ogórków do smaku.
Gotuj 5-7 min./100 stopni/o. 2.
Jeśli lubisz możesz dodać trochę śmietany i wymieszać o. 4. Podawaj zupę posypaną siekanym koperkiem.