Zupy

Zupa ogórkowa z nutą soczewicy

0:35

Posiekaj ogórki kiszone obr. 4/30sek. – przełóż na talerzyk.
W dzbanie posiekaj cebulę i czosnek obr. 4 / 30 sek.
Dodaj olej i podduś 2 min. / 120 stopni C/o. 2.
Dodaj pokrojone w mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler.
Posiekaj 1 min./o. 4. Dolej około 1 litra wody, dodaj soczewicę listek laurowy, pieprz ziołowy, trochę soli (uwaga! ponieważ ogórki i woda ogórkowa mogą być słone ostatecznie dopraw solą przed podaniem), kozieradkę, kminek, kurkumę i gotuj 12 min./100stopni/ o. 2.
Dodaj posiekane wcześniej odłożone ogórki, wodę spod ogórków do smaku.
Gotuj 5-7 min./100 stopni/o. 2.
Jeśli lubisz możesz dodać trochę śmietany i wymieszać o. 4. Podawaj zupę posypaną siekanym koperkiem.

 

 

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 3-4 ogórki kiszone
  • szklanka wody spod ogórków
  • marchew
  • pietruszka
  • selera kawałek
  • cebula
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • olej 50 ml
  • 3-4 łyżki czerwonej soczewicy
  • koperek
  • śmietana 2-3 łyżki
  • sól około 1/2 łyżeczki – do smaku (uwaga, ogórki mogą być słone)
  • pieprz ziołowy
  • listek laurowy
  • kozieradka 1/2 łyżeczki nasion
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • woda 1 l