Zupy

Zupa cebulowa z pulpetami

1:25

Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy piersi wzdłuż. Do kielicha zakładamy ostrza, przekładamy kurczaka i mielimy –  15 sek./obr. 8-10. Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i pokrojony szczypiorek, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki. Do kielicha robota przekładamy obraną cebulę, mielimy 15 sek./obr. 6. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy robota i podpiekamy cebulę 30 min./obr. 1. Cebula powinna być mocno podpieczona, na złoto lub lekko brązowo. Następnie dodajemy masło, przyprawy, wino i wodę.  Do parowara układamy pulpeciki, zamykamy i układamy na kielichu robota. Całość gotujemy 30 minut, temperatura 110°C/obr. 1.

Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach.  Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200°C/. 15 minut.  Zupę podajemy ciepłą, smacznego.

 

Przepis pochodzi z bloga http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

na zupę:

  • 1 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 250 ml białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę tartego sera

na pulpety:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka do smaku
  • dodatkowo tarty żółty ser do posypania