Zupa cebulowa z pulpetami
Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy piersi wzdłuż. Do kielicha zakładamy ostrza, przekładamy kurczaka i mielimy – 15 sek./obr. 8-10. Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko i pokrojony szczypiorek, dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki. Do kielicha robota przekładamy obraną cebulę, mielimy 15 sek./obr. 6. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy robota i podpiekamy cebulę 30 min./obr. 1. Cebula powinna być mocno podpieczona, na złoto lub lekko brązowo. Następnie dodajemy masło, przyprawy, wino i wodę. Do parowara układamy pulpeciki, zamykamy i układamy na kielichu robota. Całość gotujemy 30 minut, temperatura 110°C/obr. 1.
Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach. Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200°C/. 15 minut. Zupę podajemy ciepłą, smacznego.
Przepis pochodzi z bloga http://www.kulinarnefantazjemarioli.pl/.