Zapiekanka z cukinii z orientalną nutką
Cukinia to wdzięczne warzywo, które sprawdza się w wielu kulinarnych przygodach. Sama nie ma jakiegoś przekonującego smaku, ale dzięki zastosowaniu rozmaitych przypraw możemy uzyskać szeroką gamę smaczków i aromatów. Tym razem spróbujemy przypomnieć słoneczne, wakacyjne wrażenia z cukinią w orientalnych klimatach.
Przepis podpatrzony na stronie pieceofcake.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Cukinię, ziemniak i marchewkę, myjemy, obieramy ze skórki (cukinia może być ze skórką) i ścieramy na tarce (w urządzeniu zakładamy odpowiednią tarczę, obroty 3). Po utarciu odciskamy garściami z nadmiaru wody, a odciśnięte porcje przekładamy do miski.
Paprykę myjemy, suszymy, usuwamy pestki i kroimy w cieniutkie paski. Dodajemy do utartych warzyw.
Dymkę myjemy, suszymy i umieszczamy w dzbanie urządzenia zaopatrzonym teraz w nóż, dodajemy oliwę i dusimy (obr.1 / ½-1min. / temp 100-120 stopni), dodajemy opłukane, osuszone i posiekane: koperek i natkę, potem przygotowane wcześniej warzywa, jajka, mąkę, pokruszony ser feta, dodajemy suszoną miętę i świeżo zmielony pieprz, wszystko razem mieszamy (obr.1 / 2 min.). W razie potrzeby można na chwilę zwiększyć obroty do 3, aby się dokładniej wymieszało, ale aby nie rozdrobnić bardziej warzyw.
Przekładamy masę do żaroodpornego naczynia i wyrównujemy wierzch.
Umieszczamy zapiekankę w nagrzanym piekarniku na 30 – 40 minut, aż lekko się zrumieni.
Posypujemy przygotowaną w międzyczasie mieszanką chili, czosnku i sera, i dopiekamy jeszcze przez 10-15 min., aby ser roztopił się i lekko zrumienił.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy danie, żeby przestygło. Kroimy i podajemy z ulubioną sałatą, surówką. Można polać gęstym jogurtem naturalnym.