Wegetariański bigos
Suszone grzyby i śliwki (sprawdź, czy nie mają zawieruszonych pestek) namocz w ciepłej wodzie na noc.
W dzbanie rozdrobnij porcjami kiszoną kapustę 30 sek./o. 4. Przekładaj do dużego garnka, w którym będziesz gotować bigos. Zalej gorącą wodą tylko tak, aby kapusta była przykryta. Dodaj liść laurowy i pieprz w kulkach. Gotuj około 1/2 godziny, na pół miękko.
W dzbanie rozdrobnij kapustę włoską – porcjami o. 4, przełóż do miski.
Marchew i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj z pomocą przystawki do tarcia – tarcza “oczka” – o. 5-6. Dołóż do garnka z gotującą się kapustą.
Cebulę i czosnek (1 ząbek) obierz i posiekaj w dzbanie 5 sek./o. 4, zgarnij kopystką na dno i ewentualnie powtórz siekanie, ponownie zgarnij na dno, dodaj olej i podduś 3 min./120 stopni/o. 1-2. Dodaj odsączone grzyby i śliwki, i posiekaj 30 sek./o. 4.
Wszystko przełóż do gotującej się kapusty, dodaj kapustę włoską z miski i duś razem do miękkości.
Pod koniec gotowania dopraw wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, wędzoną i zwykłą papryką, mielonym pieprzem, majerankiem, mielonym kminkiem, dodaj koncentrat pomidorowy, jeśli lubisz bigos “na czerwono”. Możesz także dodać coś strączkowego z puszki – fasolę białą lub czerwoną, ciecierzycę.