Dania główne

Tortilla z nadzieniem

1:15

W dzbanie z mieszadłem roztrzep jajko z solą 5 sek./ o.4. Dodaj kefir, olej – mieszaj 5 sek./o. 2.

Dodaj mąkę z sodą i wyrabiaj ciasto 3 min. /o. 1-2. Wyłóż ciasto na posmarowany tłuszczem blat, nakryj ciepłą ściereczką, pozostaw w cieple na ok. 20 min.

W dzbanie zsiekaj czosnek i cebulę 5 sek./ o. 5, zgarnij kopystka na dno, dodaj mielone mięso (jeśli nie masz mielonego – możesz je zsiekać w dzbanie – 2 min. / o. 8-10), mleko, zioła i przyprawy. Mieszaj 1,5 min./o.2-3 do połączenia składników.

Ciasto wyrób krótko dłonią zwilżoną olejem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkuj lub rozciągnij na placek. Na środku ułóż nadzienie, uformuj sakiewkę zakładając brzegi ciasta do środka i sklejając. Nadzianą kulę ciasta odwróć łączeniem do spodu i delikatnie rozpłaszcz na placek, podziurkuj powierzchnię widelcem, posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp sezamem lub czarnuszką. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut. Posmaruj gorącą wodą i nakryj ściereczką.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1łyżeczka sody
  • 2,5 szklanki mąki

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego z drobiu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mleka
  • siekana natka pietruszki
  • 1łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1łyżeczka majeranku

jajko roztrzepane do posmarowania wierzchu ciasta

sezam lub czarnuszka do posypania