Sosy

Sos pomidorowy do pizzy (i nie tylko)

0:12

Czosnek i cebulę umieść w dzbanie urządzenia i  pokrój 5 sek./ o. 5, zgarnij kopystką na dno, dodaj olej i smaż 3 min./120 stopni/ o. 2.

Dodaj pomidory z zalewą, oregano, pieprz, bazylię, sól, cukier, paprykę słodką, gotuj 5 min./ 100 stopni/o. 2.

Opcjonalnie można pod koniec dodać łyżkę przecieru pomidorowego, ale nie jest to konieczne.

Używaj do smarowania spodu pizzy przed ułożeniem dodatków albo zamiast keczupu.

 

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – mała albo 1/2 dużej
  • pomidory w puszce
  • olej – 2 łyżki
  • oregano, bazylia, papryka słodka, sól, pieprz po pół łyżeczki lub do smaku
  • cukier -1/2 łyżki
  • przecier pomidorowy – łyżka (opcjonalnie)