Śledzie na plackach z chrzanową kołderką
W czystym, suchym dzbanie zamocuj motylek. Ubij śmietankę – 3 min./o.3. Dodaj chrzan odciśnięty z płynu i otartą skórkę z cytryny, sól i delikatnie wymieszaj 15 sek./o.2. Mus chrzanowy przełóż do osobnego naczynia i wstaw do lodówki.
W dzbanie zamocuj tarczę do ucierania (tarcza “oczka”) – zetrzyj cebulę i ziemniaki o.4.
Zamocuj mieszadło lub nóż – sprawdź, czy jest dobrze zamocowane. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, skrobię, zioła i przyprawy, wymieszaj na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż dość cienkie placuszki o średnicy około 10 cm po 2 min. z każdej strony. Odkładaj gotowe na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Śledzie osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem i smaż na rozgrzanym tłuszczu z masłem po2-3 minuty z każdej strony.
Na talerzu ułóż placki, na nich rybę i mus chrzanowy – dekoruj ziołami i sałatą.