Dania główne

Śledzie na plackach z chrzanową kołderką

0:40

W czystym, suchym dzbanie zamocuj motylek. Ubij śmietankę – 3 min./o.3. Dodaj chrzan odciśnięty z płynu i otartą skórkę z cytryny, sól i delikatnie wymieszaj 15 sek./o.2. Mus chrzanowy przełóż do osobnego naczynia i wstaw do lodówki.

W dzbanie zamocuj tarczę do ucierania (tarcza “oczka”) – zetrzyj cebulę i ziemniaki o.4.

Zamocuj mieszadło lub nóż – sprawdź, czy jest dobrze zamocowane. Do masy ziemniaczanej dodaj  jajko, mąkę, skrobię, zioła i przyprawy, wymieszaj na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż dość cienkie placuszki o średnicy około 10 cm po 2 min. z każdej strony. Odkładaj gotowe na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Śledzie osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem i smaż na rozgrzanym tłuszczu z masłem po2-3 minuty z każdej strony.

Na talerzu ułóż placki, na nich rybę i mus chrzanowy – dekoruj ziołami i sałatą.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

Placki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Śledzie:

  • 4-6 tuszek śledziowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła

Kołderka:

  • 100 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej
  • łyżka chrzanu
  • skórka otarta z 1 cytryny

Do dekoracji:

koperek, szczypiorek, młode listki botwinki, rukoli, roszponki, sałaty…