Półksiężyce z jabłkiem podlaskie
Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, przekrój na 4, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki -półksiężyce nie bardzo cienkie. Nakryj.
Blachę najlepiej z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
W dzbanie z nożem (ewentualnie mieszadłem, jeśli twaróg pokruszysz a masło jest miękkie) umieść twaróg mąkę i masło i wyrób ciasto – 1 min. / o. 4 i 30 sek./ o. 2.
Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, podziel na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkuj na placek grubości ok. 3-5 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na każdym ułóż plasterek jabłka wypukłą częścią do brzegu ciasta, złóż kółko na pół, leciutko dociskając, układaj w rzędach na blasze. Piecz 13-15 min., w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, wystudź. Posyp lub “wytarzaj” w cukrze pudrze. U mnie wyszło półtorej blachy ciastek. Smacznego :).