Dania główne

Pizza z pieczarkami i kiełbasą

0:45

Przygotuj farsz: posiekaj w dzbanie cebulę, przełóż na patelnię, podsmaż na oleju. Oczyszczone pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż z cebulką.  Dodaj pokrojoną w paski paprykę czerwoną, duś razem do zredukowania płynu.

Przygotuj ciasto:
Umieść w dzbanie wodę, cukier i drożdże. Włącz 3  min./ 30 stopni/ o. 2.
Dodaj mąkę, sól, otręby, zioła i mieszaj 3 min./o. 3 – zmniejsz w trakcie do 1. Pozostaw ciasto w dzbanie na 1/2 – 1 godziny do wyrośnięcia.

Pokrój kiełbasę w plasterki i papryczkę chilli w cieniutkie paseczki (usuń pestki).

Wyjmij wyrośnięte ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę z piekarnika,  chwilę ugniataj, rozciągnij lub rozwałkuj na całą powierzchnię blachy i pozostaw na chwilę do ponownego rośnięcia. Włącz piekarnik na 220 stopni C. Umyj  i osusz dzban i nóż. W suchym dzbanie posiekaj żółty ser (o. 4 /45 sek.) lub, jeśli wolisz zetrzyj na przystawce do tarcia – tarcza oczka.

Podrośnięte ciasto na blasze posmaruj delikatnie przecierem pomidorowym lub keczupem. Wyłóż pieczarki z cebulą i papryką, posyp paseczkami chilli, ziołami, ułóż plasterki kiełbasy, posyp żółtym serem i piecz 15-20 min. / 200 stopni C. Podawaj z keczupem i/lub sosem czosnkowym i… ulubioną surówką.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

Ciasto (na blachę z piekarnika):

  • 200 ml (duża miarka) wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g otrębów
  • 50 ml oleju
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich, oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • przecier pomidorowy 2-3 łyżki
  • papryka czerwona
  • papryczka chilli
  • olej, 2-3 łyżki
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w plasterki
  • 200 g tartego żółtego sera
  • keczup