Pizza z cukinii
Zetrzyj ser za pomocą przystawki (tarcza – oczka). Przełóż do osobnego naczynia.
Paprykę umyj, osusz, usuń nasiona i białe użyłkowania i pokrój w cienkie paseczki.
Pomidora umyj, osusz, pokrój w półplastry.
Cukinię umyj, osusz i także zetrzyj. Przełóż do miseczki, posól, odstaw na 10 min., potem odciśnij nadmiar soku. Porcje odciśniętej cukinii przekładaj do dzbana z zamocowanym mieszadłem.
Dodaj mąkę, jajko, pieprz, ew. ulubione zioła, mieszaj 2 min./o. 3.
Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy śred. 20 cm albo innej formy, Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż pokrojone w półplastry pomidory, pokrojoną w paseczki paprykę, posyp drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, startym żółtym serem i piecz w 180 stopniach, ok. 30 min.