Dania główne

Pizza z cukinii

0:45

Zetrzyj ser za pomocą przystawki (tarcza – oczka). Przełóż do osobnego naczynia.
Paprykę umyj, osusz, usuń nasiona i białe użyłkowania i pokrój w cienkie paseczki.
Pomidora umyj, osusz, pokrój w półplastry.

Cukinię umyj, osusz i także zetrzyj. Przełóż do miseczki, posól, odstaw na 10 min., potem odciśnij nadmiar soku. Porcje odciśniętej cukinii przekładaj do dzbana z zamocowanym mieszadłem.

Dodaj mąkę, jajko, pieprz, ew. ulubione zioła, mieszaj 2 min./o. 3.

Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy śred. 20 cm albo innej formy, Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż pokrojone w półplastry pomidory, pokrojoną w paseczki paprykę, posyp drobno posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, startym żółtym serem i piecz w 180 stopniach, ok. 30 min.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2-3 młode cukinie
  • 3 łyżki mąki razowej
  • 6 łyżek semoliny (możesz zastąpić mąką pszenną)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • pomidor
  • papryka czerwona słodka, a jeśli lubisz także ostra
  • ulubione zioła
  • 150 g sera żółtego
  • siekany koperek lub szczypiorek