Pierniki
Do dzbana wlej wodę, dodaj cukier biały i brązowy, miód i masło, podgrzej 6 min./80ºC/o. 1.
Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj przyprawy, sodę i mąkę, wyrabiaj ciasto 3 min/o. 3.
Kopystką zbierz ciasto ze ścianek i zsuń w dół. Kontynuuj wyrabianie do połączenia się składników – w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lub dwie wody. Ciasto ma mieć konsystencję plasteliny.
Przełóż ciasto do miseczki najlepiej z pokrywą, oprósz mąką, nakryj i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na chwilę, aby się lekko ogrzało, szybko przerób dłonią na blacie oprószonym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, wycinaj pierniczki, ułóż je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub oprószonej mąką, piecz 10-12 min. w 170 stopniach C.
Po ostudzeniu dekoruj wg uznania.
Z podanych składników otrzymałam 20 dużych pierników (wycinanych szklanką do piwa). Czas przygotowania nie obejmuje czasu leżakowania ciasta, chłodzenia itd.