Ciasta, tarty, polewy, kremy

Pierniki

0:30

 

Do dzbana wlej wodę, dodaj cukier biały i brązowy, miód i masło, podgrzej 6 min./80ºC/o. 1.

Pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj przyprawy, sodę i mąkę, wyrabiaj ciasto 3 min/o. 3.
Kopystką zbierz ciasto ze ścianek i zsuń w dół. Kontynuuj wyrabianie do połączenia się składników – w razie potrzeby dodaj łyżeczkę lub dwie wody. Ciasto ma mieć konsystencję plasteliny.

Przełóż ciasto do miseczki najlepiej z pokrywą, oprósz mąką, nakryj i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.

Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na chwilę, aby się lekko ogrzało, szybko przerób dłonią na blacie oprószonym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, wycinaj pierniczki, ułóż je na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub oprószonej mąką, piecz 10-12 min. w 170 stopniach C.

Po ostudzeniu dekoruj wg uznania.

Z podanych składników otrzymałam 20 dużych pierników (wycinanych szklanką do piwa). Czas przygotowania nie obejmuje czasu leżakowania ciasta, chłodzenia itd.

 

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 40 g wody
  • 50 g cukru, białego
  • 40 g cukru brązowego
  • 50 g miodu
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru, mielonego
  • 1 łyżeczka goździków, mielonych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 0,75 łyżeczki sody spożywczej
  • 250 g mąki pszennej