Pieczeń warzywna
Obierz warzywa, opłucz. Oczyść pieczarki. Zetrzyj za pomocą przystawki – tarcza “oczka”. Przełóż do miski. Przystawkę zastąp nożem.
Cebulę i czosnek posiekaj w dzbanie 5 sek./o. 5. Dodaj olej i podsmaż 3 min. / 110 stopni/o. 2. Dodaj przyprawy i duś jeszcze przez chwilę, aby dały aromat. Dodaj starte warzywa i grzyby i duś 5 min./ 100 stopni/ o. 2. Pokrywy nie zakrywaj miarką, aby odparował nadmiar wody.
Dodaj jajka i bułkę i wymieszaj 30 sek./ o. 2. Do masy można dodać kilka łyżek ugotowanej soczewicy.
Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Nakryj folią aluminiową i piecz w 180 stopniach 40 min. Na ostatnie 10 min. można zdjąć folię.
Można podawać do obiadu na ciepło z aromatycznym sosem i surówką, albo na zimno do kanapek.