Pasta z soczewicy z warzywami
Cebule i czosnek siekamy 5 s./o. 9, dodajemy 50ml oleju spod pomidorów, podsmażamy 3 min. / o. 4/ 95 stopni C. Dodajemy pokrojone w cząstki warzywa, miksujemy 5 s. /o. 5. Dodajemy soczewicę, szklankę wody i gotujemy 15 min./ o. 2 / 100 st. C., pod koniec gotowania dodajemy sól i pozostałe przyprawy, pomidory suszone, przecier pomidorowy i ewentualnie jeszcze trochę oleju spod pomidorów, po przestudzeniu miksujemy na gładko – 30 sek./o. 10. Pastę przekładamy do słoiczków – starając się usunąć powietrze postukując dnem słoika o dłoń, wyrównujemy powierzchnię i zalewamy 1-2 łyżkami oleju spod pomidorów. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. – jeśli chcemy przechować je dłużej, lub bez pasteryzacji można przechować
w lodówce około 7 dni. Można używać jako pasty do kanapek, naleśników, krakersów i in.