Pasta pieczarkowa
Jeśli zamierzasz użyć tartego żółtego sera – zetrzyj go za pomocą przystawki na tarczy z oczkami – obroty 4, i przesyp do innego naczynia.
W czystym dzbanie z zamocowanym nożem umieść olej i podgrzej go
1 min./120 stopni/o. 1.
Dodaj cebulę – posiekaj o. 4 / 15 sek. i podsmaż 3 min./ 120 st. / o. 2.
Partiami dodawaj umyte i osuszone pieczarki, o. 4. Gdy wszystkie zostaną rozdrobnione, zsuń kopystką na dno naczynia, ustaw 15 min. / 120 st. / o. 2. – nie zakładaj miarki na pokrywie, aby odparować nadmiar wody. Pozostaw odkryty dzban do ostygnięcia – jeśli się spieszysz przełóż pieczarki do innego naczynia, wstaw je do miski z zimną wodą. Jeśli pieczarki jeszcze mają zbyt wiele sosu – możesz odsączyć je na sicie.
Wystudzone pieczarki wymieszaj w dzbanie (mieszadło) z miękkim masłem lub majonezem, dopraw solą i pieprzem, oraz jeśli lubisz, utartym wcześniej na tarczy z oczkami żółtym serem, oraz dużą ilością posiekanej natki pietruszki, obroty 2-3, ewentualnie pomagając sobie kopystką.