Ciasta, tarty, polewy, kremy

PĄCZKI Z BUDYNIEM

1:20
  1. Do dzbana robota wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukry, masło i ustawiamy podgrzewanie 35 st. C, obrót 2 czas 2 minuty.
  2. Kiedy drożdże cą już wymieszane, dodajemy żółtka, mąkę i spirytus. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Obrót 3/czas 4/ temperatura 35 st. C.
  3. Ciasto po wyrobieniu odkładamy do miski na 30 minut aby wyrosło, nakrywamy ściereczką.
  4. W miedzy czasie gotujemy budyń – do dzbana robota wsypujemy budynie, wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy. Czas 6-8 minut/ o 3/ temp. 100 st. C.
  5. Po ugotowaniu budyń przelewamy do miseczki, odkładamy do ostygnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicę, zagniatamy posypując je maka. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy 6,5 cm wykrawamy kółka. Układamy je na posypanej mąką desce. Odkładamy na 15 minut aby wyrosły.
  7. Do wysokiej patelni wlewamy olej i go podgrzewamy. Kiedy będzie gorący, zmniejszamy gaz na mały i smażymy pączki z jednej i drugiej strony na złoto. Całkowity czas smażenia to około 5 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest w środku usmażone i pączki wykładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
  8. Zimny budyń nakładamy do szprycy z metalową końcówką.
  9. Ostudzone pączki nadziewamy budyniem, około 3 naciśnięcia (napełnienia) szprycą.
  10. Pyszne pączki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

CIASTO : 

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
BUDYŃ : 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
  • 3 niepełne szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g masła