Dania główne

Omlet z płatków owsianych

0:25

Płatki zalej wodą i pozostaw na 2 godziny (albo na noc).
Cebulę i marchewkę obierz, marchew opłucz i posiekaj w dzbanie 15 sek./o. 5.
Zgarnij na dno kopystką i siekaj jeszcze 10 sek./o. 4.
Dodaj namoczone płatki, prażone siemię lniane, sól, zioła. Wymieszaj do połączenia składników – 1 min./o. 2.

Na patelni rozgrzej olej i smaż omlety.

Przepis zapożyczony z książki E. Dąbrowskiej Przywracać zdrowie żywieniem.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • cebula
  • marchew
  • prażone siemię lniane, łyżka
  • sól, pieprz, ulubione zioła do smaku