Dania główne

Mielone inaczej

0:45

Namocz bułkę kajzerkę w wodzie, by zmiękła. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, następnie posiekaj w dzbanie urządzenia razem z cebulą 1 min./o.6. Dodaj zmielone mięso (jeśli nie masz mielonego – możesz je zmielić razem z kapustą – odpowiednio wydłuż czas), przyprawy, jajko, odciśniętą kajzerkę – wymieszaj 1 min./o. 4. Formuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na małym ogniu (możesz też upiec je w piekarniku).

W czystym dzbanie posiekaj drugą cebulkę i ogórki kiszone 30 sek./ o. 4. Zbierz kopystką ze ścianek. Dolej 1 szklankę wody, dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Dzban nakryj parowarem – w dolnym koszu ułóż różyczki brokułu, w górnym usmażone kotlety. Nakryj pokrywą. Gotuj 2 minuty/120 stopni/o. a potem 8 minut/90 stopni/o. 1. Dopraw sos do smaku solą, oregano i pieprzem.

Podawaj kotlety polane sosem z brokułem i ugotowanymi osobno ziemniakami. Posyp siekaną natką pietruszki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • mięso mielone -300 g
  • jajo
  • sucha bułka kajzerka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • łyżka majeranku lub tymianku
  • kapusta kiszona -100 g
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 szklanka wody – czasem trzeba dodać nieco więcej
  • koncentrat pomidorowy mała puszka
  • oregano łyżka