Sosy

Majonez z fasoli

0:20

Odlej połowę zalewy z fasoli (pozostaw, bo może się przydać).

Fasolę z połową zalewy, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Miksuj o. 6 powoli dolewając olej do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby można dodać zalewy lub kawałek ziemniaka aby osiągnąć odpowiednią gęstość.

Można przechowywać do tygodnia w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • puszka białej fasoli
  • 2-3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oleju kukurydzianego
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku, jeśli ktoś lubi
  • gotowany ziemniak (ewentualnie w razie potrzeby zagęszczenia sosu)