Dania główne

Leczo dr Dąbrowskiej z dynią lub cukinią

0:45

Obierz cebulę, posiekaj w dzbanie 5 sek./o. 4, zgarnij na dno, dolej 1/2 szklanki wody i gotuj 5 min./120 stopni/o. 1.
Dynię umyj, obierz ze skórki i usuń część z pestkami, (jeśli używasz młodej cukinii nie trzeba jej obierać ani usuwać pestek) pokrój w kostkę, dodaj do rozgotowanej cebuli.

Paprykę umyj, usuń pestki, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Dolej przecier pomidorowy i ewentualnie 1/2 szklanki wody. Dodaj przyprawy i gotuj 10 min./120 stopni/o. 1.

Podawaj posypane obficie siekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • cebula
  • papryka czerwona
  • kawałek dyni ok. 250 g albo 2 młode cukinie
  • przecier pomidorowy 1/2 szklanki, albo szklanka passaty
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy 1, opcjonalnie: ziele angielskie 1, papryka słodka, czosnek granulowany.
  • 1/2 +1/2 szklanki wody