Przystawki, surówki, pasty

Konfitura z czerwonej cebuli

0:45

Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki i umieść w dzbanie miksera, rozdrabniaj 10 s/obr. 5. Zgarnij cebulę kopystką na dno naczynia. Dodaj oliwę i duś bez miarki w pokrywie 3 min/120°C /obr. 1. Dodaj cukier, ocet balsamiczny, wino, sól i pieprz, i duś 30 min/100°C/obr. 1, otwór w pokrywie zakryj koszyczkiem zamiast  miarką.

Gotową konfiturę przełóż do małych słoiczków, zakręć zakrętką i ostudź. Przechowuj w lodówce lub pasteryzuj, jeśli chcesz dłużej przechować.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500 g czerwonej cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g cukru brązowego lub melasy
  • 100 g octu balsamicznego (ewentualnie ocet winny z czerwonego wina)
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 80 g czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka dobrej soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego