Ciasta, tarty, polewy, kremy

Jabłecznik – jabłka w ucieranym cieście

0:45

Przygotuj formę do pieczenia – nasmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Umyj jabłka, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka
w kostkę i rozłóż równomiernie w formie do pieczenia. Skrop lekko sokiem
z cytryny, posyp cynamonem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Utrzyj w dzbanie urządzenia masło z cukrem i cukrem waniliowym – 3 min./obr. 4,  zsuń masę na dno naczynia kopystką, dodaj skórkę z cytryny, szczyptę soli
i jajko, kontynuuj ucieranie 3 min./obr. 4 dodając w odstępach kolejne jajka przez otwór w pokrywie (użycie przezroczystej pokrywy od przystawki do tarcia warzyw ułatwia obserwację postępów ucierania).  Do masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszaj 2 min./obr. 2-4. Dodaj wodę lub mleko, jeśli masa jest zbyt gęsta (powinna być lejąca
w konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Ciastem zalej jabłka w foremce.

Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 45 minut.

Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1-2 łyżki wody lub mleka
  • szczypta soli
  • 3 – 4  jabłka
  • kilka łyżeczek soku z cytryny do skropienia jabłek
  • cynamon
  • ewentualnie cukier puder do posypania