Jabłecznik – jabłka w ucieranym cieście
Przygotuj formę do pieczenia – nasmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Umyj jabłka, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka
w kostkę i rozłóż równomiernie w formie do pieczenia. Skrop lekko sokiem
z cytryny, posyp cynamonem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Utrzyj w dzbanie urządzenia masło z cukrem i cukrem waniliowym – 3 min./obr. 4, zsuń masę na dno naczynia kopystką, dodaj skórkę z cytryny, szczyptę soli
i jajko, kontynuuj ucieranie 3 min./obr. 4 dodając w odstępach kolejne jajka przez otwór w pokrywie (użycie przezroczystej pokrywy od przystawki do tarcia warzyw ułatwia obserwację postępów ucierania). Do masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszaj 2 min./obr. 2-4. Dodaj wodę lub mleko, jeśli masa jest zbyt gęsta (powinna być lejąca
w konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Ciastem zalej jabłka w foremce.
Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 45 minut.
Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.