Ciasta, tarty, polewy, kremy
Jabłecznik – bez pieczenia
1:00
Jabłka umyj, osusz, obierz, umieszczaj porcjami w dzbanie, posiekaj 30 sek./o. 7. Posyp cynamonem i cukrem, dolej wodę. Gotuj 4 min./120 stopni/o. 3 a następnie 5 min./100 stopni/o.3. Wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj 1 min./o. 4. Odstaw do wystudzenia. Foremkę o wymiarach 23×28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę jabłkową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Wstaw do lodówki do stężenia.
W czystym, suchym dzbanie ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 4 min./0. 4 na sztywno, dodaj cukier puder – mieszaj 10 sek./0. 4. Po łyżce dodawaj serek mascarpone a na koniec śmietan fix – mieszając 1 min./o. 3. Masę rozsmaruj na herbatnikach. Posyp utartą czekoladą. Wstaw do lodówki.