Przystawki, surówki, pasty

Hummus

1:00

Ciecierzycę wsypujemy do miski, wlewamy 500 g wody, moczymy przez 6-8 godzin. Odsączamy.
Do naczynia miksującego wsypujemy nasiona sezamu, prażymy 6 min./120°C/obr. 1, studzimy i mielimy 30 sek./obr. 9, przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy ciecierzycę, wlewamy litr wody, gotujemy 40 min./100°C/obr. 1. Wkładamy koszyczek, przytrzymując go kopystką, odcedzamy wywar do innego naczynia, odstawiamy. Wyjmujemy koszyczek.
Dodajemy 100 g wywaru i czosnek, mieszamy 1 min./obr. 7.
Dodajemy zmielony sezam i pozostałe składniki, mieszamy 20 sek./obr. 4. Podajemy jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafeli, grillowanego bakłażana, ryby albo kurczaka.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

• 250 g ciecierzycy, suchej
• 1500 g wody
• 30 g nasion sezamu
• 2 ząbki czosnku
• 20 g oleju sezamowgo
• 60 g oliwy z oliwek
• 50 g soku z cytryny
• łyżeczka soli
• łyżeczka papryki słodkiej
• pieprz cayenne, do smaku