Przystawki, surówki, pasty
Hummus
1:00
Ciecierzycę wsypujemy do miski, wlewamy 500 g wody, moczymy przez 6-8 godzin. Odsączamy.
Do naczynia miksującego wsypujemy nasiona sezamu, prażymy 6 min./120°C/obr. 1, studzimy i mielimy 30 sek./obr. 9, przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy ciecierzycę, wlewamy litr wody, gotujemy 40 min./100°C/obr. 1. Wkładamy koszyczek, przytrzymując go kopystką, odcedzamy wywar do innego naczynia, odstawiamy. Wyjmujemy koszyczek.
Dodajemy 100 g wywaru i czosnek, mieszamy 1 min./obr. 7.
Dodajemy zmielony sezam i pozostałe składniki, mieszamy 20 sek./obr. 4. Podajemy jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafeli, grillowanego bakłażana, ryby albo kurczaka.