Dania główne

Fasolka Jaś w sosie pomidorowym

1:00

W dzbanie siekamy cebulę i czosnek – 5 sek./ o. 5.
Wyjmujemy nóż i zamocowujemy mieszadło.
Wlewamy olej podgrzewamy i dusimy 2 min./120 stopni/o. 1.
Dajemy przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, szczyptę pieprzu, namoczoną 12 godzin, odcedzoną fasolę.
Dolewamy wody tak, aby przykryła fasolę.
Zamykamy pokrywę bez miarki, przykrywamy koszyczkiem.
Gotujemy – 40 min./ 100 stopni C / o. 2.

Próbujemy i jeśli fasolka jest miękka – to zależy od wielkości fasoli, namoczenia i in. czynników – dodajemy przecier pomidorowy, puszkę pomidorów krojonych i majeranek, tymianek, wędzoną i słodką paprykę, sól i pieprz (w wersji nie wegetariańskiej można dodać pokrojoną
w kosteczkę kiełbasę, podsmażony wędzony boczek) – gotujemy – 5 min. / 90 stopni C / o. 2.

Danie podajemy posypane obficie siekaną natką pietruszki a jeśli ktoś może i lubi z kleksem gęstej śmietany.

Czas przygotowania nie uwzględnia moczenia fasoli.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 500 g fasolki „Jaś” (moczonej 12 godzin, odcedzonej)
  • 2 cebule średnie obrane
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 20 g oleju
  • woda ok. 1-1,5 l
  • łyżeczka mielonego kminku
  • pieprz do smaku
  • łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka do smaku albo kawałeczek ostrej papryczki bez pestek,
  • łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 duży listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka tymianku
  • sól, łyżeczka i do smaku
  • śmietana (opcjonalnie)
  • 100 g kiełbasy lub 100 g boczku wędzonego pokrojone w kosteczkę i podsmażone (opcjonalnie)
  • natka pietruszki duży pęczek