Fasolka Jaś w sosie pomidorowym
W dzbanie siekamy cebulę i czosnek – 5 sek./ o. 5.
Wyjmujemy nóż i zamocowujemy mieszadło.
Wlewamy olej podgrzewamy i dusimy 2 min./120 stopni/o. 1.
Dajemy przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, szczyptę pieprzu, namoczoną 12 godzin, odcedzoną fasolę.
Dolewamy wody tak, aby przykryła fasolę.
Zamykamy pokrywę bez miarki, przykrywamy koszyczkiem.
Gotujemy – 40 min./ 100 stopni C / o. 2.
Próbujemy i jeśli fasolka jest miękka – to zależy od wielkości fasoli, namoczenia i in. czynników – dodajemy przecier pomidorowy, puszkę pomidorów krojonych i majeranek, tymianek, wędzoną i słodką paprykę, sól i pieprz (w wersji nie wegetariańskiej można dodać pokrojoną
w kosteczkę kiełbasę, podsmażony wędzony boczek) – gotujemy – 5 min. / 90 stopni C / o. 2.
Danie podajemy posypane obficie siekaną natką pietruszki a jeśli ktoś może i lubi z kleksem gęstej śmietany.
Czas przygotowania nie uwzględnia moczenia fasoli.