Fantazja Wioletty
Biszkopt ciemny: ubij białka na sztywno ze szczyptą soli 4 min./o.3-4, dodaj cukier, ubijaj 2 min./o. 3, dodając kolejno po jednym żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao (mieszaj delikatnie tylko do połączenia składników), wlej do foremki i upiecz.
Biszkopt jasny: ubij białka na sztywno ze szczyptą soli 4 min./o.3-4, dodaj cukier, ubijaj 2 min./o. 3, dodając kolejno po jednym żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem (mieszaj delikatnie tylko do połączenia składników), wlej do foremki i upiecz.
Krem: z mleka odlej pół szklanki i rozprowadź w nim mąkę, resztę mleka zagotuj z dodatkiem cukru, cukru waniliowego, dodaj mleko z mąką, ugotuj budyń, ostudź przykryty folią spożywczą, aby nie powstał suchy kożuch na powierzchni. W przypadku użycia gotowych budyniów – ugotuj je wg przepisu na opakowaniu dodając szklankę cukru z naszego przepisu.
W dzbanie utrzyj miękkie masło 3 min./o. 4, dodawaj zimny budyń i ucieraj na gładką masę -5 min./o. 3-6. Wyłóż masę do trzech miseczek, czyli podziel na 3 części.
Galaretki agrestowe rozpuść w 3,5 szklankach wody. Osobno rozpuść galaretki pomarańczowe w 3,5 szklankach wody.
Na jasny biszkopt wyłóż i rozprowadź pierwszą część masy budyniowej, na masę układaj wykrojone literatką kółka z ciemnego biszkoptu (wycinaj ostrożnie, aby pozostała po wycinankach część była w całości – będzie potrzebna za chwilę), dookoła kółek poukładaj winogrona i zalej całość zieloną krzepnącą galaretką, wstaw do lodówki do stężenia galaretki.
Na stężałą zieloną warstwę wyłóż i rozprowadź drugą porcję białej masy budyniowej, na masę połóż ciemny biszkopt z wykrojonymi otworami. Do każdego otworu włóż połówkę brzoskwini odsączonej z syropu, przekrojem do dołu.
Na tę warstwę wyłóż trzecią część masy budyniowej, na wierzchu rozłóż odsączone mandarynki (lub cząstki świeżych bezpestkowych) i zalej całość krzepnącą galaretką pomarańczową.