Zupy

EXPRESOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

0:40
  1. Do dzbana robota wkładamy boczek i cebulę, miksujemy 8s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek. Wlewamy 2 łyżki oleju i podpiekamy 2 minuty/ 120 C/obr.1
  2. Następnie dodajemy całą jarzynę i rozdrabniamy, 8 s/ obr.3-4. Dodajemy teraz ziemniaki i rozdrabniamy 3 s / obr 4.
  3. Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę, liść i ziele. Gotujemy 20 minut /100 C/poz.1. Następnie do zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę i czosnek.
  4. Gotujemy 10 minut 100 C/ obr.1
  5. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlewamy żurek i zagotowujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego.
  6. Żurek tak przygotowany jest bardzo smaczny.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1-2 białe kiełbasy
  • 1 cebula, marchew, pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • 200 ml zakwasu na żurek
  • 2 l wody
  • 1 łyżka jarzynki naturalnej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3- jajka ugotowane na twardo