Dania główne

Chaczapuri z serem

1:00

W dzbanie podgrzej mleko z cukrem, łyżką mąki i drożdżami – 1 min./35 stopni/o. 2. Pozostaw do wyrośnięcia na 10 min.

W tym czasie odważ mąkę i przygotuj resztę składników.

Do zaczynu dodaj olej i masło – mieszaj 1 min./o. 2. Dodaj przesianą mąkę i łyżeczkę soli. Wyrabiaj ciasto 2-3 min./ o. 1. Przełóż ciasto do miski, nakryj i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na około 20-30 min.

W czystym dzbanie przygotuj nadzienie: zsiekaj kawałki serów z jajkiem, masłem i przyprawami 2 min./ o. 4. (jeśli trzeba zwiększ obroty – jeśli ser jest twardszy). Podziel farsz na 5 porcji.

Wyrośnięte ciasto przerób na natłuszczonym blacie krótko dłonią, podziel na 5 części.

Każdą część rozwałkuj na papierze do pieczenia na cienki placek, na środku rozłóż porcję nadzienia lekko rozpłaszcz, zakładaj brzegi ciasta do środka i zlepiaj, aby zamknąć farsz wewnątrz. Powstałą pufę ciasta delikatnie rozpłaszcz dłonią i rozwałkuj na w miarę płaski placek, wyskub odrobinę ciasta na środku aby stworzyć otwór odpowietrzający, nakłuwaj placki widelcem, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp nasionami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut, a potem zwiększ jeszcze temperaturę do 230 stopni na 5 minut.

Placuszki posmaruj topionym masłem

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

Ciasto:

  • 540 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 50 g masła
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 5 g cukru łyżeczka
  • 7 ml oleju roślinnego
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 400 g sera żółtego
  • 250 g bryndzy
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • pieprz
  • zioła prowansalskie łyżka
  • czerwona czubryca łyżeczka czubata
  • ewentualnie sól ale trzeba próbować, bo ser może być słony

Do posmarowania i posypania:

jajko rozmącone

sezam albo czarnuszka