Chaczapuri z serem
W dzbanie podgrzej mleko z cukrem, łyżką mąki i drożdżami – 1 min./35 stopni/o. 2. Pozostaw do wyrośnięcia na 10 min.
W tym czasie odważ mąkę i przygotuj resztę składników.
Do zaczynu dodaj olej i masło – mieszaj 1 min./o. 2. Dodaj przesianą mąkę i łyżeczkę soli. Wyrabiaj ciasto 2-3 min./ o. 1. Przełóż ciasto do miski, nakryj i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na około 20-30 min.
W czystym dzbanie przygotuj nadzienie: zsiekaj kawałki serów z jajkiem, masłem i przyprawami 2 min./ o. 4. (jeśli trzeba zwiększ obroty – jeśli ser jest twardszy). Podziel farsz na 5 porcji.
Wyrośnięte ciasto przerób na natłuszczonym blacie krótko dłonią, podziel na 5 części.
Każdą część rozwałkuj na papierze do pieczenia na cienki placek, na środku rozłóż porcję nadzienia lekko rozpłaszcz, zakładaj brzegi ciasta do środka i zlepiaj, aby zamknąć farsz wewnątrz. Powstałą pufę ciasta delikatnie rozpłaszcz dłonią i rozwałkuj na w miarę płaski placek, wyskub odrobinę ciasta na środku aby stworzyć otwór odpowietrzający, nakłuwaj placki widelcem, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp nasionami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10 minut, a potem zwiększ jeszcze temperaturę do 230 stopni na 5 minut.
Placuszki posmaruj topionym masłem