Chleby

Bułeczki z siemieniem

1:30

Drożdże, sól, miód i wodę rozmieszaj w dzbanie 1 min./35  stopni/ o. 2. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Dodaj mąkę i wyrób ciasto 3 min./o. 1 – będzie gęste więc trzeba obserwować, aby nie przegrzać silnika.

Pozostaw w cieple do wyrośnięcia ok. 20 min.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Formuj bułeczki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 20 min.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 30 g drożdży świeżych
  • łyżeczka szarej soli
  • łyżeczka miodu (można pominąć)
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 120 g mielonego siemienia lnianego