Ciasta, tarty, polewy, kremy

Bezglutenowe ciasteczka orzechowo-cynamonowe

1:00

Płatki owsiane umieść w dzbanie z zamocowanym nożem, zmiel na mąkę 2 min. /obr. 9-10. Odsyp pół szklanki – przyda się do podsypywania przy wałkowaniu ciasta. Nóż zastąp mieszadłem, do mąki owsianej dodaj pozostałe składniki (oprócz wody i orzechów) i mieszaj obr. 1/ czas 3-5 min. W razie potrzeby użyj przycisku TURBO na kilka sekund i/ lub kopystki oraz dodaj wodę, jeśli ciasto jest zdecydowanie zbyt suche. Pod koniec mieszania dodaj orzechy. Wymieszane ciasto przełóż do miski, nakryj by nie wysychało i umieść na około 30 min. w lodówce. Przygotuj formę do pieczenia (może być płaska blacha z piekarnika). Rozwałkuj ciasto na papierze po pieczenia podsypując i oprószając wałek pozostałą mąką, uformuj placek grubości ok. 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami, usuwając nadmiar ciasta – można też po prostu pokroić ciasto np. karbowanym radełkiem lub nawet zwykłym nożem na nieduże prostokąty, kwadraty, trójkąty… Przełóż na blachę razem z papierem, wstaw do rozgrzanego uprzednio do 180 stopni piekarnika na 10-12 min.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 250 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 60 g mąki gryczanej lub kokosowej
  • 100 g cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 kostki masła w kawałkach
  • 1 jajko lub łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego albo sody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 150 g wyłuskanych, posiekanych grubo orzechów włoskich