Barszcz czerwony zabielany
Buraki i pozostałe warzywa oraz jabłko rozdrabniamy 10-15 sek./obr. 4 (jeśli wolimy formę warzyw „tarte” możemy je rozdrobnić przy pomocy tarki Thermomastera). Jeśli mamy czas to przekładamy warzywa do innego naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy do następnego dnia. Aby kontynuować gotowanie dajemy warzywa z wodą znowu do dzbanka ThermoMastera. Jeśli nie mamy czasu, kontynuujemy przygotowanie bez „leżakowania” warzyw.
Dodajemy czosnek, przyprawy. Gotujemy 25 min./100°C/obr. 1.
Dodajemy sok z cytryny, ocet winny, śmietankę i gotujemy 5 min./100°C/obr. 1.
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę majeranku.
Jeśli nie lubimy pływających warzyw można odcedzić zupę przez sitko, ale zdrowiej zjeść wszystko. Można podawać z tłuczonymi ziemniakami z cebulką, z jajkiem na twardo, z gotowaną fasolą lub zieloną soczewicą, najlepiej posypaną obficie pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki.