Dania główne

Makaron szpinakowy

0:20
  1. Szpinak przekładamy do dzbana robota ( zakładamy noże ), dodajemy jajko. Miksujemy na funkcji turbo przez kilka sekund. Szpinak zgarniamy szpatułką ze ścianek dzbana, wsypujemy mąkę i miksujemy aż składniki zaczną się łączyć ( sklejać ) około 2 minuty/ o 5.
  2. Ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze zagniatamy. Następnie odkładamy nakryte folią na kilka minut aż odpocznie.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie placki, dobrze posypujemy je mąkę, składamy i kroimy paseczki.
  4. Makaron podrzucamy aby się nie skleił i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzamy i studzimy.
  5. W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, pokrojone pomidorki i przyprawy.
  6. Polewamy nim porcję makaronu, posypujemy parmezanem i podajemy.
  7. Smacznego.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2 garście szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki ( 400 g )
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz do smaku