Dania główne
Makaron szpinakowy
0:20
- Szpinak przekładamy do dzbana robota ( zakładamy noże ), dodajemy jajko. Miksujemy na funkcji turbo przez kilka sekund. Szpinak zgarniamy szpatułką ze ścianek dzbana, wsypujemy mąkę i miksujemy aż składniki zaczną się łączyć ( sklejać ) około 2 minuty/ o 5.
- Ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze zagniatamy. Następnie odkładamy nakryte folią na kilka minut aż odpocznie.
- Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie placki, dobrze posypujemy je mąkę, składamy i kroimy paseczki.
- Makaron podrzucamy aby się nie skleił i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzamy i studzimy.
- W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, pokrojone pomidorki i przyprawy.
- Polewamy nim porcję makaronu, posypujemy parmezanem i podajemy.
- Smacznego.