Zupy

Zupa zimowa z ciecierzycy – rozgrzewająca

0:50

Do dzbanka ThermoMastera dajemy marchewkę, cebulę i rozdrabniamy 15 sek./obr. 4. Dodajemy ciecierzycę i zalewamy wodą (ciecierzycę należy namoczyć poprzedniego wieczoru na ok. 12 godzin). Gotujemy 30 min/120°C/obr. 1. Następnie dodajemy sos pomidorowy, utarty imbir, pokrojone w kostkę ziemniaki, lubczyk, sól i łyżkę oleju, i dalej gotujemy 15 min./100°C/obr. 1. Na koniec dodajemy imbir w proszku, jeśli nie dawaliśmy świeżego, lub chcemy otrzymać ostrzejszy smak.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

• 200 g ciecierzycy
• litr wody
• 30 g sosu pomidorowego
• cebula
• 2 marchewki
• 2 ziemniaki
• liście lubczyku (może być susz)
• sól
• 1-2 łyżki oleju
• kawałek (2 cm) obranego kłącza imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego