Zupy

Zupa z dyni

0:30

Obraną cebulkę i czosnek siekamy (10 sek./obr. 10), zgarniamy ze ścianek na dno dzbanka, dodajemy masło i dusimy (3 min./obr. 3./temp. 90°C). Dodajemy obrane umyte i pokrojone w cząstki warzywa i dynię. Dodajemy przyprawy i 2 miarki zimnej wody, miksujemy 30 sek./obr. 10. Gotujemy 20 min./obr. 3/100°C. Na koniec można dodać miarkę śmietanki 30% i/lub 50 g serka śmietankowego kremowego. W razie potrzeby po ostudzeniu jeszcze miksujemy na gładki krem. Podajemy z groszkiem ptysiowym, ulubionym makaronem ugotowanym osobno, grzankami, posypaną natką pietruszki.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

• 100 g marchwi
• 80 g selera
• 80 g pietruszki
• por – biała część
• cebulka (mała)
• 2 ząbki czosnku
• 300 g miąższu dyni
• masło – 2 łyżki
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
• 2 cm kawałek korzenia imbiru
• szczypta cynamonu (opcjonalnie)
• 1,5 l wody