Warstwowy serniczek na herbatnikach bez pieczenia
W dzbanie zmiksuj herbatniki 30 sek./o. 7 na gruby proszek, dodaj masło i wymieszaj na w miarę jednolitą masę – 30 sek./o.3. Wyłóż masę na dno blaszki wyłożonej z bokami papierem do pieczenia. Ugnieć, aby powstał spód ciasta.
W kubku rozpuść żelatynę (35 g) we wrzącej wodzie (50 ml).
Dzban oczyść. Wlej zawartość puszki brzoskwiń oraz połowę owoców z drugiej puszki. Zmiksuj razem z ostudzoną lekko żelatyną na gładko – 1 min./o. 5. Wylej na warstwę herbatników, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Dzban oczyść, osusz.
W kubku rozpuść we wrzątku (75 ml) żelatynę (30 g).
W dzbanie umieść ser, śmietanę, cukier i ochłodzoną rozpuszczoną żelatynę i miksuj na gładką masę – 1 min./o. 5. Tężejącą masę serową wyłóż na stężałą warstwę brzoskwiniową, wyrównaj i wstaw do lodówki.
W kubku rozpuść kolejną porcję żelatyny (30 g) we wrzątku (50 ml).
Do dzbana wsyp truskawki, cukier, dodaj schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i miksuj na gładką masę – 45 sek./o. 4 -5. Wyłóż masę na stężałą warstwę serową. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Schłodź śmietankę.
Przed podaniem w dzbanie ubij schłodzoną śmietankę na sztywno – 3-4 min./0. 2-4. Dekoruj porcje sernika śmietaną i wiórkami lub ozdobami z czekolady.
Przepis podpatrzony u Steve.
Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia sernika.