Ciasta, tarty, polewy, kremy

Warstwowy serniczek na herbatnikach bez pieczenia

0:45

W dzbanie zmiksuj herbatniki 30 sek./o. 7 na gruby proszek, dodaj masło i wymieszaj na w miarę jednolitą masę – 30 sek./o.3. Wyłóż masę na dno blaszki wyłożonej z bokami papierem do pieczenia. Ugnieć, aby powstał spód ciasta.

W kubku rozpuść żelatynę (35 g) we wrzącej wodzie (50 ml).

Dzban oczyść. Wlej zawartość puszki brzoskwiń oraz połowę owoców z drugiej puszki. Zmiksuj razem z ostudzoną lekko żelatyną na gładko – 1 min./o. 5. Wylej na warstwę herbatników, wyrównaj i wstaw do lodówki.

Dzban oczyść, osusz.

W kubku rozpuść we wrzątku (75 ml) żelatynę (30 g).

W dzbanie umieść ser, śmietanę, cukier i ochłodzoną rozpuszczoną żelatynę i miksuj na gładką masę – 1 min./o. 5. Tężejącą masę serową wyłóż na stężałą warstwę brzoskwiniową, wyrównaj i wstaw do lodówki.

W kubku rozpuść kolejną porcję żelatyny (30 g) we wrzątku (50 ml).

Do dzbana wsyp truskawki, cukier, dodaj schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i miksuj na gładką masę – 45 sek./o. 4 -5. Wyłóż masę na stężałą warstwę serową. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Schłodź śmietankę.

Przed podaniem w dzbanie ubij schłodzoną śmietankę na sztywno – 3-4 min./0. 2-4. Dekoruj porcje sernika śmietaną i wiórkami lub ozdobami z czekolady.

Przepis podpatrzony u Steve.

Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia sernika.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

Spód:

  • herbatniki 300 g
  • masło 150 g

Warstwa 1

  • brzoskwinie w puszce, 1 1/2 puszki
  • żelatyna deserowa 35 g
  • wrzątek 50 ml

Warstwa 2 serowa

  • ser biały 650 g
  • cukier puder 80 g
  • śmietana 30% 330 ml
  • żelatyna deserowa 30 g
  • wrzątek 75 ml

Warstwa 3

  • mrożone truskawki 570 g
  • żelatyna deserowa 30 g
  • cukier drobny 100 g
  • wrzątek 50 ml

Do dekoracji:

  • śmietana 30% 200 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • tarta czekolada albo czekoladowe gwiazdki, perełki…