Zupy
Zupa grochowa
0:50
Groch zalej wodą i zostaw na 2-3 godziny. Po tym czasie przepłucz.
Obierz, opłucz warzywa, podziel na cząstki.
Obierz cebulę i czosnek – umieść w dzbanie z nożem i posiekaj razem z warzywami – 20 sek./o. 6. Dodaj groch, kminek, kolendrę, gałkę muszkatołową, tłuszcz i wodę – gotuj 20 min./110 stopni/ o.1. Włóż koszyczek a w nim ziele i liść laurowy (można wrzucić liść i ziele bezpośrednio do zupy ale byłoby wskazane wyjąć je przed miksowaniem). Dodaj sól i gotuj jeszcze 10 min. Wyjmij koszyczek z przyprawami.
Dodaj tymianek i/lub majeranek. Zamieszaj 10 sek./o. 3.
Przestudź, aby zmiksować. Miksuj na gładko 1 min./ o. 8.
Podawaj zupę posypaną siekaną pietruszką, z grzaneczkami.