Zupy

Zupa grochowa

0:50

Groch zalej wodą i zostaw na 2-3 godziny. Po tym czasie przepłucz.

Obierz, opłucz warzywa, podziel na cząstki.

Obierz cebulę i czosnek – umieść w dzbanie z nożem i posiekaj razem z warzywami – 20 sek./o. 6. Dodaj groch, kminek, kolendrę, gałkę muszkatołową, tłuszcz i wodę – gotuj 20 min./110 stopni/ o.1. Włóż koszyczek a w nim ziele i liść laurowy (można wrzucić liść i ziele bezpośrednio do zupy ale byłoby wskazane wyjąć je przed miksowaniem). Dodaj sól i gotuj jeszcze 10 min. Wyjmij koszyczek z przyprawami.

Dodaj tymianek i/lub majeranek. Zamieszaj 10 sek./o. 3.

Przestudź, aby zmiksować. Miksuj na gładko 1 min./ o. 8.

Podawaj zupę posypaną siekaną pietruszką, z grzaneczkami.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 300 g grochu łuskanego połówki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 średni ziemniak
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju albo masła – jeśli ktoś lubi może w zamian dodać porcję boczku (100 g) pokrojonego w kosteczkę i podsmażonego na smalcu 50 g.
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • kminek mielony, łyżeczka
  • majeranek, łyżka
  • tymianek łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • mielone nasiona kolendry 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • woda 1,5l