Przystawki, surówki, pasty

Pasta z grzybów i soczewicy pod kołderką

0:30

Cebulę z czosnkiem posiekaj 5 sek./ o. 5. Zgarnij na dno, dodaj olej i przyprawy (oprócz soli i pieprzu) – podsmaż 3 min./120 stopni/o. 2. Dodaj grzyby pokrojone w paski i duś (pokrywa bez miarki) 7 min./120 stopni/o. 2. Postaraj się wyjąć listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec.

Dodaj ugotowaną osobno soczewicę, sól, pieprz, gałkę muszkatołowa i ocet. Miksuj 1-1,5 min./o. 6. Ewentualnie dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.

Przełóż do słoika lub miseczki.

W czystym dzbanie rozpuść tłuszcz kokosowy i oliwę, wymieszaj z kurkumą i solą – 30 sek./60 stopni/ o. 2. Zalej pastę w słoiku lub na miseczce. Ochłodź w lodówce.

Trudność przygotowania:
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy czarnej lub zielonej (1 szklankę suchej, namocz na 30 min. a potem ugotuj na miękko).
  • 1 cebula
  • 6 grzybów (boczniki, pieczarki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki jałowca
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka estragonu
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej – jeśli bardzo ostra to mniej)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
  • sól i pieprz czarny mielony (doprawiamy na końcu)

Kołderka:

  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli
  • szczypta kurkumy