Dania główne

Kotleciki z kalafiora

0:50

Ugotuj w koszyczku 2 woreczki kaszy jaglanej – 1 l. wody, 17 min./100 stopni/ o.1. Odcedź i pozostaw niech trochę przestygnie.

Zamontuj przystawkę do tarcia – tarcza “oczka” i zetrzyj kalafior. Przełóż do innego naczynia.

W dzbanie zamocuj nóż i posiekaj cebule i czosnek 5 sek. / o. 5, dodaj pozostałe składniki i mieszaj do połączenia składników – 2 min./o. 4, jeśli trzeba to dłużej.

Z masy formuj kotleciki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na złoto około 20-25 min. w 180 stopniach – kotleciki przewróć na drugą stronę i dopiecz 5 minut.

Dobrze komponują się z sosami o zdecydowanym smaku i surówkami oraz buraczkami.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2,5 szklanki startego surowego kalafiora
  • 1 cebula duża
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika (namocz wcześniej na godzinę w ciepłej wodzie – potem odcedź)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 0,5 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i czarny pieprz do smaku